Werkdag in de stal

Onze werkdag in de stal

Hier vertellen we u over onze werkdag in de stal


Om 5 uur gaat de verlichting in de stal aan. De kippen worden wakker en gaan eten, drinken, mesten en hun ei leggen. Rond 8 uur lopen wij onze controleronde door de stal. Een mooi moment om te beoordelen of het goed gaat met de kippen en met de machines. Zien de kippen er tevreden uit? Zijn er zaken die extra aandacht nodig hebben? Werken de lampen en machines naar behoren? Is er nog voldoende vers voer en water beschikbaar? Na deze check worden de ruimtes voor en achter schoongeveegd en rapen we eventuele eieren die op de grond liggen op. Als dit werk gedaan is beginnen we rond half 9 met het afdraaien van de eieren. 

Eieren verzamelen, sorteren en stempelen


Het verzamelen van de eieren gaat vrijwel geheel automatisch. Als de kip een ei heeft gelegd, rolt deze op de eierenband. Deze band wordt ‘s ochtends afgedraaid en loopt naar een dwarsband voor in de stal. Deze band loopt naar de sorteerruimte waar een schouwtafel, weger, stempelaar, twee inpaklijnen, een stapelaar en verzamelstation staat. 


Voordat de eieren door de machine gaan, worden ze nog streng gecontroleerd. Eieren die niet aan onze standaard voldoen, zoals kapotte en vieze eieren worden uitgeselecteerd. De eieren die goed door de keuring komen, worden gewogen en gestempeld en vervolgens verdeeld over twee inpaklijnen en een handraap tafel. We gebruiken 1 inpakker voor onze eigen afzet. Op deze inpaklijn kunnen we doosjes van 10 inpakken en kartonnen trays van 30. Op de ander inpaklijn kunnen we plastic trays inpakken voor onze afnemer gebr. Van Beek uit Wehl. 

De eieren op de handraaptafel voldoen niet aan de gewenste gewichtsklasse. Ze zijn of te zwaar of te licht. 


De eieren worden met een unieke code gestempeld - zodat de herkomst altijd te achterhalen is -. Om de versheid te garanderen worden ze indien nodig maximaal 3 dagen opgeslagen in de koele opslagruimte. Het sorteren van de eieren duurt ongeveer 1,5 uur. 


De bestellingen voor de klanten worden bij elkaar verzameld en vervolgens opgehaald of weggebracht. De eierautomaat wordt bijgevuld en gecontroleerd. Daarnaast worden de sorteer- en opslagruimtes, de hygiënesluis, de skybox en ontvangstruimtes schoongemaakt en zijn er marketing en administratieve werkzaamheden te verrichten. 

Tussendoor zijn we open voor bezoekers.


Soms ontvangen we bezoek van een dierenarts of controlerende instantie, zodat we gecertificeerd kunnen blijven werken.